Η μπάρα αποτελείται από έναν σωλήνα ανοξείδωτου χάλυβα, μέσα στον οποίο κινούνται δύο πίροι από μασίφ αλουμίνιο, οι οποίοι εξωτερικά διαθέτουν σκληρή χρωμίωση.
Το χοντρό και μασίφ αλουμίνιο είναι πολύ γερό, αλλά ταυτόχρονα αρκετά ελαφρύ για να μην κρεμάσουν οι (αδύναμοι) μεντεσέδες σε ορισμένες πόρτες.
Η χρωμίωση στους πίρους μειώνει την τριβή και δίνει μια ποιοτική λειτουργία στην αμπάρα, όταν τους μετακινούμε.
Οι πίροι ασφαλίζουν στη θέση τους με βιδάκια που σφίγγονται με το χέρι.
Εσωτερικές μπίλιες στο σύστημα για περαιτέρω μείωση της τριβής στην κίνηση των πίρων.
Οι εξωτερικές βάσεις / γωνίες μέσα από τις οποίες περνούν οι πίροι, είναι απο ανοξείδωτο χάλυβα και διαθέτουν έκκεντρα: Μία έξυπνη λύση για να γίνεται εύκολα (και όμορφα) προσαρμογή σε όλες τις πόρτες.
Τοποθέτηση
Η μπάρα σφίγγεται με 2 βάσεις πάνω στην πόρτα, με 2 διατρητικές βίδες για την κάθε βάση.
Εξωτερικά της μπάρας τοποθετούνται οι 2 «εκκεντροφόρες» βάσεις/γωνίες. Η κάθε βάση/γωνία διαθέτει μία «μηχανική» πλευρά και μία «όμορφη» πλευρά, οπότε η τοποθέτηση πρέπει να γίνει ανάλογα με το χώρο μας και τον προσανατολισμό του.
Το πιο σημαντικό σημείο της τοποθέτησης είναι ότι πρέπει οι βάσεις / γωνίες να σταθεροποιηθούν όσο πιο γερά γίνεται. Όσο γερή κι αν είναι η μπάρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν αυτό που την κρατά υποχωρήσει στην πίεση ενός διαρρήκτη.
Προσοχή λοιπόν :
Αν η πόρτα μας έχει γερή μεταλλική κάσα που είναι σωστά στερεωμένη στον τοίχο, τοποθετούμε τις βάσεις / γωνίες πάνω στην κάσα με ισχυρές διατρητικές βίδες.
Αν η πόρτα μας έχει αδύναμη κάσα, ή αυτή δεν είναι πολύ γερά στερεωμένη, τοποθετούμε τις βάσεις / γωνίες στον τοίχο, με όσο καλύτερη πρόσδεση : Ενισχυμένα στριφόνια ή κάτι αντίστοιχο
Πρώτη λεπτομέρεια: Η βάση / γωνία από τη μεριά των μεντεσέδων της πόρτας πρέπει να έχει ικανή απόσταση από την μπάρα για να ανοίγει η πόρτα χωρίς η μπάρα να ακουμπά στη βάση.
Δεύτερη λεπτομέρεια: Τα μικρά βιδάκια που σταθεροποιούν την μπάρα μέσα στις βασούλες, δεν πρέπει να σφιχτούν με δύναμη. Δεν χρειάζεται, αλλά είναι και από μαλακό υλικό και δεν πρέπει να τα ζορίσουμε – ο ρόλος τους είναι καθαρά βοηθητικός, έτσι κι αλλιώς.